Zdravotní zázrak

Denisa

Datle – superpotravina nejenom pro diabetiky a nastávající maminky

… a nastávající maminky. Sladké může být i zdravé? V případě datlí to rozhodně platí.

O zdravotních účincích konzumace datlí se příliš nemluví a většina laické veřejnosti je překvapená, pokud na jednom z prvních míst zmíním prevenci a podpůrnou léčbu diabetes 2. typu. Nevěříte? Vždyť jsou datle “plné cukrů”, tak jak by mohly být vhodné pro cukrovkáře?! Podobně jako u ostatních surovin hledejte vyřešení této “záhady” především ve faktu, že všechny studie (i využití v praxi) se týkají celých datlí, popř. datlové pasty, nikoliv samostatných složek, tzn. inkriminovaných cukrů. V případě datlí se jedná o mix fruktózy, glukózy a u některých odrůd i sacharózy. K cukrům nutno přičíst vlákninu (7 g na 100 g datlí), která vstřebávání cukrů zpomalí a především komplex vitamínů a minerálů (viz tabulka níže), které synergisticky s přírodními cukry při prevenci a podpůrné léčbě diabetu hrají hlavní roli.

DATLE JAKO ZDRAVOTNÍ ZÁZRAK

Mimo již zmíněnou schopnost datlí regulovat krevní glukózu, na jejímž základě lze datle doporučit diabetikům, toho ale datle umí více. Jak jsem v titulku naznačila, jedná se o přirozenou pomoc při porodu, díky:

• zlepšení dilatace děložního čípku
• zvýšení pravděpodobnosti přirozeného (spontánního) porodu
• zkrácení doby porodu
• nižší nutnosti použití tišících léků

Z dalších, studiemi podložených zdravotních účinků konzumace datlí, lze pak zmínit především:

• podpůrnou léčbu při hojení mukózní stěny tenkého střeva
• prevence osteoporózy
• podpora správné krvetvorby
• prevence (kolorektální) rakoviny
• podpora nervové činnosti
• snížení rizika infaktu myokardu

NENÍ DATLE JAKO DATLE. RYCHLÝ DATLOVÝ ZÁKLAD

V krátkosti něco o odrůdách datlí a jejich kvalitě. Spíše než o konkrétní lokalitě vhodné pro pěstování datlí se můžeme bavit o celém klimatickém pásmu. Táhne se totiž od severozápadní Afriky (Alžír, Tunis) až po Afghánistán. Konkrétní zemi/oblast pak charakterizuje převažující odrůda. Pro nejzápadnější oblasti to je především odrůda Neglet Noor, ve středu celého pásma najdete např. oblíbený Medjool a na Východě pak např. pro Afghánistán typický Aseel. Každá odrůda má svou typickou a nezaměnitelnou chuť.
Při koupi byste si především měli dát pozor na kvalitu – ideální je nakupovat datle s logem EU-Organica v tepelně nezpracované (raw) podobě – velká část vitamínů uvedených výše v přehledu živin patří mezi tepelně nestabilní a tak datle ošetřené při 70°C (obvyklá praxe) má samozřejmě obsah pro tělo pozitivních látek nižší.

Zdroj: https://www.lifefood.cz/cz_cs/datle-superpotravina-nejenom-pro-diabetiky-a-nastavajici-maminky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*POVINNÉ